環球 icon-chevron-right 香港 icon-chevron-right 香港榴槤甜品大集合

香港榴槤甜品大集合

包你「榴槤」忘返~

durian desserts_老樹
作者:Cara Hung |
廣告

盛夏時節,所有水果都要統統讓路,又是「水果之王」發威的時候!夏天榴槤當造,金枕頭、貓山王、D24 等等任君選擇,猶如放題盛宴般豐富。不過,真正的榴槤迷怎會滿足?榴槤甜品當然不會放過,我們帶你試盡多款本地的榴槤甜品,榴槤雪花冰、榴槤蛋糕、榴槤 pizza,講起都流口水!

喜歡甜食,可以看看打卡必試的彩虹系美食香港最佳蛋糕店

餐廳

花果山

icon-location-pin 旺角

聽到花果山的名字,你會以為這裏主打香蕉甜品,但其實店裏最有名的是榴槤特飲和小食。榴槤味西班牙炸鬼($32)即叫即炸,一盒有三條,旁邊放了榴槤蓉。咬下去外脆內軟,點上榴槤醬,味道香甜濃郁,包你吃不停!

餐廳

糖宮甜品專門店

icon-location-pin 沙田

大圍不乏美食,台式飲品店和甜品店很多,但要找榴槤甜品,一定要去糖宮甜品專門店。這裏供應多款榴槤甜品,像榴槤椰椰、榴槤拿破崙、榴槤酥皮卷等。香港天氣酷熱潮濕,吃榴槤甜品容易覺得膩,這裏的榴槤雪花冰($58)很適合在夏天吃。雪花冰還未端出來,未見其冰,先聞其香,雪花冰本身散發濃烈的榴槤味,伴以榴槤蓉、粟米片、小丸子、蒟蒻,口感豐富,清新不膩。

廣告
餐廳

榴槤王

icon-location-pin 油麻地

座落油麻地街頭一角,榴槤王大大的招牌映入眼簾,店面不大,只有一張小桌、幾個圓櫈,光顧的食客大多叫外賣。貓山王榴槤 pizza($88)即叫即做,大約十分鐘就出爐。Pizza 非常薄脆,一捏即碎,上面鋪了芝士和榴槤蓉,製作簡單但足料,拉開一片薄餅時芝士還會牽絲,入口充滿榴槤味,加上芝士的薄餅口感煙韌,外圍脆口,正!

餐廳

老樹

icon-location-pin 佐敦

位於佐敦的老樹樓高兩層,行樓梯走上去有一幅幅森林壁畫,可以聽到樹林鳴聲,彷彿走入了世外桃源。這裏專門製作貓山王的榴槤美食,像榴槤軟雪糕、迷你榴槤瑞士卷、貓山芝士撻等,當中椰子榴槤慕絲($58)的賣相最特別。椰子榴槤慕絲模仿一個切開的榴槤,海綿蛋糕配榴槤蓉和椰子慕絲,入口香滑,味道富層次感。

 

廣告
餐廳

榴槤樂園

icon-location-pin 尖沙咀

單看裝潢擺設,黃色門面、椅子、坐墊都是榴槤圖案,就知道榴槤樂園主打榴槤美食。除了人氣榴槤芝士撻外,大家可以試試白雪榴槤($48),做法類似雪莓娘,外面一層薄薄的糯米皮,裏面包了一整個冰凍的榴槤肉,加上忌廉和蛋糕,味道濃郁,好像在吃榴槤雪糕一樣。

餐廳

么么 Da

icon-location-pin 尖沙咀

講到香港甜食,怎少得了街頭小食的經典雞蛋仔呢?想吃榴槤雞蛋仔,不用找得那麼辛苦,去尖沙咀的么么 Da 就可以。小店製作不少榴槤小食,如榴槤格仔餅、榴槤沙冰,榴槤雞蛋仔($48)放有榴槤蓉作內餡,跟蛋香配合得天衣無縫,不過質感較軟,喜歡脆一點的話,可能就要去另一家。

甜食迷繼續看!

廣告
好去處

香港最佳溜冰場

踏入一月,大家是不是終於感覺到冬天的來臨?有些人可能覺得香港不會下雪,毫無冬日氣氛,但去溜冰場一樣可以享受玩冰的樂趣。我們為你踏遍香港各個溜冰場,讓各位可以找出合適的地方,約定家人朋友一起下場大顯身手,在週末消遣時間!如果大家鍾意打卡的話,不妨看看我們的香港七大屋邨打卡點。

廣告