環球 icon-chevron-right 香港 icon-chevron-right 五個你未必知的香港隱藏 menu

五個你未必知的香港隱藏 menu

只有熟客先識得叫 off-menu 美食

Beef & Liberty - The Liberty
作者:Time Out Hong Kong |
廣告

有無試過去餐廳食飯,唔使打開餐牌,都可以叫到一枱美食?咁都未算犀利,識得叫 off-menu 先至係食家。其實香港有唔少餐廳、小店,甚至連鎖快餐店,好似 Beef & LibertySamsen 泰麵Shake Shack 及豚王等都提供 off-menu 神秘菜式,假如食厭了餐牌上的招牌菜式,下次不妨妨試試以下推介。

想試本地新餐廳?不如看看我們推介的本月必試新餐廳推介;鍾意地道口味?那就不可錯過八大香港必去街市熟食中心

餐廳, 美國菜

Beef & Liberty

icon-location-pin 蘭桂坊

全城最佳的漢堡包餐廳之一,假如你已試勻了餐牌上的招牌漢堡﹐下次不妨點 off-menu 的 The Liberty burger ── 精選塔斯曼尼亞牛肉乾式熟成28日,漢堡扒每重220克,配焦糖洋葱、上枱時放上 raclette 熱溶芝士,滋味無與倫比。只限蘭桂坊店,晚上限量供應。 

餐廳, 泰國菜

Samsen 泰麵

icon-location-pin 灣仔
View this post on Instagram

A post shared by Samsen (@samsenhk) on

位於灣仔地標藍屋旁的泰國菜小店,連續兩年獲米芝蓮必比登新上榜推介。這裏主打的招牌船河無需多介紹,很多人都願意為這一碗船河排長龍。老熟客還會懂得點 off-menu 的 khao soi($138),即雞肉咖喱麵,不過只限午餐時段限量供應,食唔食到要看彩數。餐廳更會定期推出新口味 off-menu 菜式,保持新鮮感。

廣告
餐廳, 美國菜

Shake Shack

icon-location-pin 中環

去年登陸香港的 Shake Shack,於 IFC 及 金鐘都有分店,人氣持續高企。除了必試其招牌芝士漢堡 ShackBurger 之外,仲有幾款餐牌上都冇的神秘食品,包括加倍「邪惡」的 Peanut Butter Bacon Cheese Burger ($60)、BLT Burger ($40)、以薯仔代替香腸的素熱狗 Garden Dog ($32)及烤芝士三文治 ($34),想試的話直接同店員落柯打就得嘞!

餐廳, 日本菜

豚王

icon-location-pin 銅鑼灣

豚王馳名的豬骨湯底,又稠又濃,令人一試難忘。除了四大招牌拉麵款色:豚王、黑王、赤王和翠王之外,原來還有一款海老王拉麵($98),在豚王拉麵加入蝦油和櫻花蝦,為濃郁的豬骨底增添淡淡的鮮香。

廣告
酒吧, 酒店酒吧

Alibi

icon-location-pin 旺角

餐牌上有一道櫻桃鵝肝伴全麥脆餅,原來 off-menu 有一個素食版,換上黑松露配花生芭菲($128),食落質地好似鵝肝醬,而且仲冇咁膩滯,為素食朋友提供多一個選擇。

相關文章

廣告
廣告