將我們加到你的收件箱

搜尋

美都餐室

  • 餐廳
  • 油麻地
  1. Mido
    Photograph: Ann Chiu
  2. Mido
    Photograph: Ann Chiu
  3. Mido
    Photograph: Ann Chiu
廣告

Time Out 說

油麻地老字號美都餐室停業

在油麻地屹立72年的美都餐室,近日再悄悄停業,店舖門外貼出告示:「已經渡過咗七十二年,就比佢喺呢個時候放鬆吓心情,喺呢個 moment 呌呌氣。要記住,過了今天,再有一天,仲有幾個十年。係咁先啦,下次再見,拜拜,So long farewell Adieu Ciao Sayomara Adios。有緣,我哋一定會再見⋯⋯」暫時未有交代是否結業。

其實美都餐室早於今年第五波疫情高峰期時曾休業兩個多月,及後在五月重開,想不到七月又再次落閘停業。有油麻地街坊得悉美都餐室突然傳出業消息,紛紛在網上留言表示並不可惜,皆因近年美都餐室的食物質素及服務態度每況愈下;不過也有部分網民表示曾為店裏的打卡位而來:彩色玻璃窗、馬賽克瓷磚、吊扇等,散發濃濃的懷舊感,靠窗卡位坐下,一邊看着窗外風景,一邊嚐一下紅荳蓮子冰,又的確別有一番風味。

詳情

地址:
油麻地廟街63號
香港
聯絡:
23846402
廣告
你或許也會喜歡