環球 icon-chevron-right 香港 icon-chevron-right 香港五大必食雞翼

香港五大必食雞翼

雞翼控大召集

Chicken Wing
Ann Chiu
作者:Ann Chiu |
廣告

雞翼,大人細路都鍾意食。香港地專賣雞翼的店舖也越開越多,口味千奇百趣,邪惡滋味;但貪新也不一定忘舊,別忘了還有美式炸雞和瑞士雞翼,多年來陪伴大家成長。淨係食雞翼唔夠嘅,不如睇埋我哋嘅最佳漢堡包推介。

Wingman
Nchiu
餐廳

Wingman:12味雞翼

icon-location-pin 中環

由兩位雞翼控 Jack 和 Elliot 開設的雞翼專門店,從網店做到於中環開舖。主打12款口味,包括:水牛城醬、加州風味、黑椒檸檬、咖啡、新加坡辣蟹、新奧爾良香粉、泰式甜酸醬、死神醬、黑芝麻蜂蜜海鮮等。招牌作是金雞,在雞翼面撒上大量食用金粉,名副其實金光閃閃,當心食到成嘴沾上金。這裏亦有其他小食,如越式手撕雞翼蒸包、炸蓮藕片和松露醬薯條等。($69/六隻)

Kona
LakshmiHarilela
餐廳, 日本菜

Kona:日式去骨手羽先

icon-location-pin 大坑

小店藏身於大坑蓮花宮街一角,裝潢簡約低調,主打新派日本割烹料理,由擁有逾25年餐飲經驗的葉駿騏師主理。有別於傳統日式割烹料理,大家可以隨意單點餐牌上的菜式,價格公道而且極具水準。如其中一道招牌菜式手羽先,師傅先將雞翼去骨,以高溫油炸鎖緊肉汁,再放燒爐慢火燒至金黃色澤,最後簡單用日本海鹽及胡椒調味。一口咬下,啖啖肉,肉汁澎湃。($78/兩隻)

廣告
Chicken Wings Mountain
Mabel Lui
餐廳, 雞

雞翼山:文青風玫瑰味雞翼

icon-location-pin 黃埔

於黃埔起家的人氣雞翼店,早前已在旺角開分店。這裏的雞翼口味特別搞鬼,如文青風玫瑰、鹹檸七、鼠尾草鹹蛋黃哥等,size 也夠大隻。飲品有驚喜,如青蘋果薄荷冰綠茶和士多啤梨番石榴乳酸,正好平衡雞翼的油膩感。($38/四隻)

餐廳

太平館:瑞士雞翼

icon-location-pin 佐敦

老字號於1860年在廣州創立,創辦人徐老高後因戰亂遷到香港發展,現時全港有四間分店。太平館是香港豉油西餐的始祖,相傳「瑞士雞翼」之名更是由他們所創。 瑞士雞翼,不過是紅燒雞翼,將雞翼生浸在獨門瑞士汁:混合頭抽、冰糖、紹酒、香料及上湯等材料熬製而成。他們的瑞士雞翼矜貴在只用新鮮貨色,即叫即浸,是每枱必點菜式。($95/四隻)

廣告
餐廳, 連鎖快餐店

大力水手:新奧爾良式炸雞

icon-location-pin 旺角

來自美國、全球第二大炸雞連鎖快餐店,在世界各地有超過1,800家連鎖店,主打著名的新奧爾良式香辣及原味炸雞;炸雞皮薄酥脆、肉質鮮嫩多汁,配埋炸薯條,絕對是快餐首選。($49/六件)

其他美食推介

廣告
廣告
廣告